luni, 23 martie 2009

Teroarea imaginii

Imaginea pe care ne chinuim sa ne-o cream e foarte importanta, zic unii. Altii spun insa ca, daca fortam o anumita imagine, s-ar putea sa obtinem exact efectul contrar: cei pe care vrem sa ii impresionam vor fi dezamagiti la a doua intalnire, plictisiti la a treia, iar la a patra isi vor gasi o intalnire urgenta, o treaba care nu suporta amanare.
Traim intr-o perioada in care gustul pentru rabdare s-a pierdut. Placerea de a-l descoperi pe celalalt, in timp, s-a pierdut, de asemenea. Stiti vorba ca " o imagine face cat o mie de cuvinte"? E valabila peste tot. Romanii ( si nu numai, dar acum despre ei vreau sa vorbesc), si femei, dar si barbati, deja isi citesc vecinul dupa masina pe care o are in fata casei, dupa costumul si pantofii pe care ii poarta, dupa ceasul pe care il are la mana. Simplu si repede, dintr-o privire.. Parfumul, accesoriile, locurile frecventate fac parte din acelasi retetar al obiectelor de referinta.
Mult prea multe romance au o problema: aprecierea incorecta a distantei dintre ceea ce sunt si ceea ce vor sa fie. Toate domnisoarele, frumuseti strandart sau doar inchipuite, se vor vedete si se comporta asa cum citesc prin reviste ca fac starurile. Si ce rezulta? Pitipoance. Majoritatea femeilor mizeaza pe exagerari, pe un "prea". Prea mult fard, prea putina fusta, prea adanc decolteu, prea mult zgomot, prea mult Bamboo, prea mult moft.
Prea putina naturalete, prea putina discretie, mult prea multa ostentatie. Diferenta intre romancele frumoase si cea a femeilor din Occident care pun pret pe imagine e clara: romancele sunt frumoase, dar nu dau intotdeauna dovada de bun-gust.
Dar, chiar daca o imagine, e adevarat, face cat o mie de cuvinte...in momentul in care deschid gura, lucrurile se schimba. Le pot trada sau, dimpotriva, le confirma limbajul, tinuta, comportamentul de cursa lunga.
Caci degeaba ai Louis Vuitton daca vorbesti strident, nu ai grija cum spui si ce spui, incalci regula celor sapte ani de acasa.. Ai pierdut!

Niciun comentariu: